Sla bc 18-01 52-95

sla_bc 18-01 52-95.jpg
Nils Jansson
Grustransport

Objekttyp

Beskrivning

Grustransport för bygget av järnvägsviadukten över Bruksån.Lastbilen på bilden är en Dodge. På bilden kan ses två av åkeriets fast anställda, nämligen i hytten chauffören Hilmer Östholm, och sittande, närmast på taket, biträdet och hjälplastaren Herbert Jansson.
Av de anställda på bilden kan nämnas sittande t h på hyttaket, Ivar Henriksson. Han slutade sin yrkesverksamma tid i vägverkets tjänst. Den sittande längst t v på flaket var troligen en man vid namn Viberg och den tredje sittande en Pettersson. Som den 4:e och 5:e sittande var slutligen herrarna Granlund resp Hillbom, båda hemmahörande i Granvåg.
Bilden är tagen i en tid då det rådde stor brist på arbete för Sollefteås åkerier. Åkeriägaren Gustav Robert Jansson, f. 1/7 1890, d. 25/8 1969, far till Nils Jansson, lyckades dock detta år erhålla den då stora leveransen av gjutmaterial m.m till byggnationen av en ny järnvägsviadukt över Bruksån vid Övergård. Arbetet där fordrade att körslorna utfördes i skift.
Hilmer Östholm var i åkeriets tjänst mellan åren 1927 och 1935. Herbert Jansson, f. 1911, började även han år 1927 och slutade som chaufför år 1947. Han avled år 1992. Vidare fanns ett antal extra medarbetare för framtagning och handlastning av gruset och singlet, som sedan bilen lastats, transporterades till viaduktsbygget. Gruset hämtades på torpägaren Engströms mark i Granvåg.

Museikod

Sla

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

bc 18-01 52-95

Ämne 1

lastbil

Ämne 2

Bygg

Ämne 3

Viadukt

Ämne 4

Järnväg

Tillkomsttid start

1932

Anmärkning

Källa:Nils Jansson

Teknik 1

Repro

Motivkategori

Gruppbild

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Landskap

Ångermanland

Motiv - Län

Västernorrland

Motiv - Kommun

Sollefteå

Motiv - Socken

Sollefteå

Motiv - Ort

Sollefteå

Motiv - Stadsdel

Övergård

Motiv - Kvarter

Sollefteå bruk

Fridata 1

BKU 52/95

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!